Εποχιακή παράνοια, από τη Βασιλεία Μπατατόλη

Εποχιακή παράνοια, από τη Βασιλεία Μπατατόλη

Βρες και εσύ την έμπνευση μέσα από ένα βιβλίο

 

 

Ο Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, έγραψε το εξής: Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβάμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος.

Σαν μέλος της εξαρτημένης νεολαίας του Facebook, παρατηρώ την αρχική μου σελίδα μήπως και βρω κάτι ενδιαφέρον, περισσότερο απ’ τη δική μου ζωή.

Υπήρξε κάτι που με κόλλησε. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα που ανέφερα, υπήρχε στην αρχική μου σε τρία διαφορετικά εφέ από διαφορετικά άτομα. Είναι η στιγμή που κάνω τον απολογισμό μου στο πρόσωπο που ανάρτησε αυτή τη φωτογραφία. Ok, πάω στον επόμενο, καταλήγω στον τελευταίο. Το συμπέρασμα ίδιο.

 

Δεν θέλω να παρομοιάσω τον λόγο μου με τις υπόλοιπες κριτικές. Κάποτε είμαι σίγουρη, αν δεν ισχύει, άσε με να ελπίζω, πως και εσύ αγόρασες ή τουλάχιστον δανείστηκες ένα βιβλίο ποίησης ή λογοτεχνίας.

 

Πως προσπάθησες να περπατήσεις λίγο το δρόμο των τρελών ποιητών. Που με μια τους πρόταση, έβγαλες χίλια συμπεράσματα. Και απ’ τα χίλια συμπεράσματα αφιέρωσες χρόνο, για να καταλήξεις στο ένα, αυτό που σου έδωσε τη γεύση για να απολαύσεις το νόημα του ποιήματος.

Για παράδειγμα Charles Bukowski
Αν έχεις τη δυνατότητα ν’ αγαπήσεις, αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου,
μα έχε πάντα υπ’ όψη σου την πιθανότητα μιας ολοκληρωτικής αποτυχίας
-είτε δίκαιη είναι, είτε άδικη

                                               ———-

Πάρε μια μεγάλη γραφομηχανή και καθώς τα βήματα έρχονται και φεύγουν
κάτω απ’ το παράθυρό σου, πάλεψε την άγρια, δωσ’ της να καταλάβει. Βάρα στο ψαχνό.

Ξεχάσαμε να διαβάζουμε τα όμορφα και γύρισε το ενδιαφέρον μας πάνω σε ανόητα site που κουτσομπολεύουν το πώς να στηθείς όταν βγαίνεις κάποιο Σαββατόβραδο. Αυτοί γίναμε. Το μόνο που μας νοιάζει, είναι το πώς να στηνόμαστε σωστά για να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Όλοι μες τη μόδα. Με ένα καινούριο smartphone με το καινούριο μας ντύσιμο, καινούρια παπούτσια, καινούριο look αλλά στον εαυτό μας τίποτα καινούριο για να τον κάνουμε καλύτερο.

Σίγουρα χρειαζόμαστε όλα τα παραπάνω, για να βλέπει και το μάτι κάτι διαφορετικό σε εμάς. Αλλά ξέρεις, η εμφάνιση δεν θα σου φέρει ποτέ την πραγματική ανανέωση. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για σένα και το ήθελες πραγματικά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που γέλασες δυνατά και δεν σε ένοιαζε αν σε κοιτάνε ή όχι;

Τι είναι διάβασμα; Να ταξιδεύεις σε χίλιους κόσμους χωρίς να κουνηθείς εκατοστό! (Άγνωστος)…

Σκέψου λίγο, πόσο πιο ωφέλιμος θα είσαι όταν θα τελειώσεις ένα βιβλίο.

Αρχικά συγκρότηση των συναισθημάτων, η ανάγνωση ενός βιβλίου συγκρούει την αντικειμενική πραγματικότητα με την αισθητική αξία που παρέχει, αναπτύσσει λεξιλόγιο και σου προσθέτει φράσεις που μπορείς να αναφέρεις σε μια συζήτηση. Άρα, ανάπτυξη λόγου.

 

Κυρίως διακρίνεται πιο έντονα στις γυναίκες, όταν έχουν για όλα μια απάντηση. Για αυτό, έχουμε και πάντα δίκιο. Μεγαλύτερη φαντασία και σκέψη. Είναι κάτι που μας χαλαρώνει. Μια πιο αποτελεσματική ικανοποίηση πάνω σε αυτό είναι όταν βρίσκεις την λύση ή την άκρη σε κάτι που σε απασχολεί.

 

Εξάλλου η γνώση είναι αυτή που σου προσφέρει την μεγαλύτερη διαίσθηση, αφού τα συναισθήματα σου, αρχίζουν και κάνουν πάρτι.

Στην συνέχεια, βελτιώνει την ποιότητα ζωής σου. Αρχίζεις και καταλαβαίνεις ποιοι μπορούν να σε κάνουν καλύτερο και ποιοι είναι αυτοί που σε πάνε πίσω. Όσο μεγαλώνουμε ζητάμε κάτι πιο αποτελεσματικό από το να καθόμαστε και να χαχανίζουμε χωρίς ουσία.

Εν συναίσθηση και διάβασμα της σκέψης των άλλων. Διάβασα πρόσφατα μια έρευνα από τον Καναδά, έδειξε ότι οι αναγνώστες της ρομαντικής λογοτεχνίας, διακρίνουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τα συναισθήματα στα πρόσωπα των άλλων.

Τέλος, γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα. Το διάβασμα λοιπόν κάθε συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας, ίσως, μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις διαφορετικές κάθε φορά δεξιότητες που σχετίζονται με αυτό.

Βρες και εσύ την έμπνευση μέσα από ένα βιβλίο. Κάνε πιο ισχυρή την προσωπικότητα σου και μπες στο παιχνίδι να διαβάζεις το σώμα και τις σκέψεις των άλλων. Ανέπτυξε την διαίσθηση σου και θα καταλάβεις, ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται.

 

Γράφει η Βασιλεία Μπατατόλη

 

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close